tisdag 3 maj 2011

Hur redigerar jag mina bilder, steg för steg.

 Jag gör faktiskt enkla saker som jag gärna visar  för er nu.  Det viktigaste är att ställa in rätt i kameran först innan man tar ett kort. En bra, rätt exponerad bild kan bli bättre, en dålig bild förbli dålig. Jag fotograferar alltid i RAW för att kunna  få ut av bilden så mycket som möjligt.  Kort om bilden nedan: det är en spontan bild på min dotter, tagen i RAW format, utan reflexskärm. Hon står i eftermiddags skugga och tittar mot sjön vilket reflekterar tillräckligt med ljus för att kunna ta en bra bild. Om du har ditt Photoshop installerat på en laptop så mitt tips är att skaffa en mus till den  :-D  Då går det smidigare och fortare att arbeta i programmet.  Då kör vi:

1.  Jag öppnar bilden i Camera RAW i Photoshop CS5 Extendet. I RAW-formatet lägger inte kameran på extra kontraster och ljus, därför ser bilden så grådasskig ut. Däremot så lägger jag på lite extra kontrast och ljus direkt i kameran och när jag öppnar bilden i Camera RAW då ser jag de två inställningar redan förhöjda. Uppe i högra hörnet ser du histogrammet för den här bilden och det visar att bilden är rätt exponerad.

2. Nu lägger jag till följande: exposure: +0,10   black: +20   brightness: +50   contrast +40   clarity: +15   vibrance: +10.  Observera att dessa inställningar är rätta för just den här bilden. Din bild  behöver kanske helt andra justeringar, men då får du leka dig fram med "spakana".

3.  Nu skärper jag upp bilden en aning. Tryck på ikonen jag markerat. För porträtt räcker att man drar upp skärpan till ca 90 och drar ner på bruset till ca 45.

4. Nu öppnar jag bilden i photoshop (tryck på "open image" i Camera RAW). Här gör jag ytterliggare några enkla justeringar. Börjar med att skärpa upp vidare, men på ett annat sätt, med High Pass. Duplicera lager, gå till filter>>other>>High Pass , där väljer du värde på ca 2.6. OBS: aldrig mer än 3. Sedan trycker du på OK. Nu ser du att bilden ser konstig och helt grå ut, i detta läge byter du lagers blandningsläge till "hårt ljus". Slå samman de två lager ( layer>>flatten image) Tada!!!

5. I bland behöver jag skärpa upp ögonen lite extra. Duplicera lager, ta lassot , ställ in feather på ca 15%-25% för att få kanterna mjukare. Markera det ena ögat, tryck i och håll nere shift knappen och markera det andra ögat. Gå till filter>>sharpen>>unsharp mask och dra reglaget till ca 100-120. Avmarkera genom att trycka på ctrl+D. Slå samman (layer>>flatten image).

6. Sedan förstärker jag blänket i ögonen. Ta dodge tool, ställ in på highlight och exposure på 15%, ta en mjuk pensel i ungefär samma storlek (liten) som blänket är och klicka på det flera gånger tills du är nöjd. Nu vill jag att ögonen har lite intensivare blå färg. Hur jag färglägger och livar upp ögon samt byter ögon färg har jag lagt upp en guide om HÄR  Bilderna där är klickbara.

7. Nu lägger jag på lite extra kontrast, ev ta Burn tool som jag sätter på shadow  och 18% exposure och drar med en mjuk pensel över kläder för att få till lite intensivare  färg  och förstärka de mörka. Klart!!! Hoppas du gillade guiden och att den blir till hjälp. Kom gärna med frågor. I morgon lägger jag upp en guide om hur jag hanterar de olika inställningar i kameran för att få till en bra exponering. Kika gärna in igen.

FÖRE:

EFTER.

  objektiv 24-70mm/2.8  vid 45mm,  1/125s,  f/8,  ISO 1000,  +0,7 EV (exponeringskompensation) WB-auto.

4 kommentarer:

 1. Tack snälla för ditt tips vännen !

  Nu ska jag testa detta och försöka förbättra någon av mina bilder också efter ditt "recept". Så nu är det bara att klicka fram Photoshop programmet igen :)

  Det är ju helt otroligt att man kan förvandla ett redan så bra kort till ett ännu bättre kort med så "enkla" medel egentligen.

  Din dotter är ju sååå söt dessutom !

  Kram Kram

  SvaraRadera
 2. Bra tips. typ liknade som jag gör, redigerar heller ej nämnvärt

  kramar

  SvaraRadera
 3. Lysande vännen! Nu är det bara att träna!

  SvaraRadera
 4. tack själv vännen
  kraamar, haha ja det vart lite toookgit =D

  SvaraRadera