måndag 2 maj 2011

Fototips nr1

Har fått några frågor ang. reflexskärmen. Hur ofta jag använder den, när, varför och vad blir det för skillnad mot att inte använda någon alls. Jag fotar porträtt nästan aldrig utan reflexskärm.
En reflexskärm är ett hjälpmedel vid fotografering och precis som man hör på namnet, hjälper reflexskärmen till att reflektera ljus på ditt motiv.
Vare sig ljuskällan är solen, ett fönster eller en blixt, studsas ljuset mot reflexskärmen och lyser upp ditt motiv samt lättar upp skuggor som lätt blir. Framförallt är en reflexskärm bra att ha till hands när du fotograferar människor, djur, blommor och produkter.
Om du fotograferar djur eller människor får du, förutom upplättning, en extra bonus vid användande av reflexskärm. Reflektionen från reflexskärmen kommer att synas i ditt motivs ögon och det ljusa blänket ger mer liv åt ögat än om du inte har reflexskärm.
En reflexskärm är något nödvändigt att ha i kameraväskan. Den kan användas när som helst för utom i snabb rörelse, eftersom man inte hinner rikta reflexskärmen. Den gör bilderna lite ljusare, skarpare och lättar upp skuggorna.
Om man är utomhus så är det bara att vinkla reflexskärmen så ljus studsar på reflexskärmen och sedan på modellen. Men om man är inne så kan man sätta upp en lampa och rikta den så ljuset kommer i modellens ansikte. En silvrig reflexskärm gör ögonen ljusa och bilderna blir ljusare. En guldig gör bilden lite varmare och mjukare.
När man köper reflexskärm så är ena sidan t.ex. vit och andra sidan guldig. Man avgör själv vilken färg man vill ha. Det finns också 5i1 reflexskärmar och på dom är det flera färger i en. Här är ett exempel på en bild tagen med och utan reflexskärm. Behöver jag säga något mer? Jag använde en stor reflektor på 110cm i diameter och den silvriga sidan. Båda bilderna är helt oredigerade och tagna i starkt solljus som oftast ger hårda skuggor. I morgon lägger jag upp en guide om hur jag redigerar mina bilder så kika in snart igen. Tack för uppmärksamhet.DIREKT SVAR PÅ EN AV KOMMENTARER

FRÅGA:
Jag fick en reflexskärm när jag fyllde år men vi är inte kompisar ännu, för det första lyckas jag sällan "fälla" ihop den.... [den är ju jättestor!] och sedam får jag inte rätt på att ha den rätt samtidigt som foto ska tas; Vega kryper iväg och roffar åt sig den och är vi ute verkar den alltid blåsa iväg/omkull, haha....
SVAR:
Haha Alex, du är skön du. Ja, att fälla ihop den är inte det lättaste, men man blir bättre på det ju oftare man använder skärmen. För det andra så om du använder en stor skärm så behöver du någon som kan hålla  den, för man måste stå flera meter ifrån motivet, annars blir effekten för stark. Inomhus kan man låta sin kreativitet gå,  för då blåser skärmen inte iväg. Gör ett test: sätt din tös med ryggen mot fönster (OBS, inte det fönstret där solen lyser rakt i), ännu bättre om du kan öppna det, sen tar du reflexskärmen, rikta den mot flickan, då studsar du ljuset från fönstret och belyser motivet, ställ skärmen mot en stol eller något annat, gör något för att fånga din dotters uppmärksamhet, ex tryck på en leksak som piper, i den lilla stunden då hon blir helt stilla när hon funderar på vad det var som pep, skjuter du, helst flera bilder samtidigt (bildserie). Du ska placera dig antigen lite på sidan mellan flickan och skärmen eller bakom skärmen. Till ansiktsbilder använder jag en liten skärm på 60cm i diameter, då kan jag hålla den själv eller helt enkelt  låta modellen hålla reflexskärmen åt mig
 Jag måste dock hjälpa henne att visa precis var det bästa ljuset är. Annars så kan du placera din dotter med ena  sidan mot  fönster och reflexskärmen på den andra sidan av  henne. Lycka till

5 kommentarer:

 1. Ja, det är stor skillnad =D
  kramar

  Fina kort

  SvaraRadera
 2. Jag fick en reflexskärm när jag fyllde år men vi är inte kompisar ännu, för det första lyckas jag sällan "fälla" ihop den.... [den är ju jättestor!] och sedam får jag inte rätt på att ha den rätt samtidigt som foto ska tas; Vega kryper iväg och roffar åt sig den och är vi ute verkar den alltid blåsa iväg/omkull, haha....

  SvaraRadera
 3. Intressant läsning, Nog är det skillnad alltid :) Skall bli intressant att följa din guide. Jag köpte min systemkamera för några månader sedan och det finns så mycket att köpa till (objektiv, filter, skärm osv osv) så det är svårt att veta exact vad man skall köpa.

  Kram

  SvaraRadera
 4. Nett: allt bero på vad du vill fota. Är det porträtt så välj ett fast objektiv, typ 50mm eller 85mm, de brukar va ljusstarka vilket tillåter dig fota i svårare ljusförhållanden. Vid fotografering av djur/natur välj ett teleobjektiv, vid landskap välj ett vidvinkel. Det finna också så kallade "kompromiss objektiven" som tex 24-70mm. I detta objektiv ha du både vidvinkel, porträtt och lite tele. Ett alround objektiv kan man säga. UV och polarfilter samt gråfilter ska man ha i sin kameraväska. Av skärmar så är silver mest använd för den ger mest effekt. Lycka till.

  SvaraRadera
 5. Jag tänker köpa en mindre skärm till att börja med ;) Vet inte hur maken tänkte när han köpte den allra största till mig, haha. Tusen tack för alla tips tjejen, du är bäst!

  SvaraRadera